neděle 16. června 2013

O čem to tady bude?

Nejdříve by bylo asi vhodné trochu se představit. Tedy, jmenuji se Jakub Moravčík, přičemž v internetovém prostředí jsem se vždy podepisoval přezdívkou Maftík. Celý život žiji v Ostravě. No a od roku 2008 se intenzivně zajímám o filozofii, což je také to hlavní, o čem bych zde chtěl psát, ač jiná témata se apriorně nevylučují.

V rámci filozofie je mým "domovským" směrem, základem, v němž jsem zakořeněn, anticko-scholastický realismus, abych to řekl dostatečně obecně. Druhým směrem, na jehož pozici nestojím, ale jímž se nechávám silně inspirovat a jež mne zajímá, je existenciální myšlení - především teistický existencialismus (Kierkegaard, Šestov, ...), ale i u ateistických existencialistů jako Camus nebo Sartre se dají nalézt jednotlivé podnětné postřehy. Troufám si tvrdit, byť samozřejmě s otevřeností svůj názor revidovat, že zájem právě o tyto směry nějakým způsobem odpovídá dvěma základním lidským mohutnostem (takto je aspoň realistická filosofie, a nejen ona, chápe), jež se nazývají rozum a vůle, a je tudíž vcelku "přirozený" :-) Sympatická mi je také tzv. realistická fenomenologie.

Filozofii jsem do jisté míry i studoval na nejmenované miniaturní soukromé škole (zasvěcení ví, oč jde). Onoho studia určitě nelituji, ovšem různá omezení a limity oné instituce považuji za značné. Aktuálně jsem čekatelem prvního ročníku kombinovaného studia filozofie na Ostravské univerzitě. Čas od času mne můžete vidět na nějakém tom filozofickém semináři v publiku. Pár filozofických seminářů jsem již také uspořádal/moderoval, především v univerzitním centru ve Šlapanicích u Brna. S přáteli jsme po pár letech debatování letos na jaře založili občanské sdružení Přátelé filosofie, pod jehož hlavičkou jsme 25.5.2013 uspořádali ve zmiňovaných Šlapanicích první seminář. Další bude následovat letos na podzim.

Kromě filozofie je mým velikým koníčkem populární hudba - hraji na kytaru, dříve také na mandolínu, hrál jsem i v nějakých kapelách. Ze sportovních aktivit si rád zajdu zaběhat, zacvičím si s činkama, nebo se zajdu projet na koloběžce. Dříve jsem také hodně hrál stolní tenis, ale za poslední dobu to šlo nějak do kytek.

Komentáře zde budou plně povoleny a přivítám je. Vyhrazuji si ovšem případně svrchované mazací právo, a to případně i "Bez udania dôvodu", jak by řekl Vratko z Iného kafe, neboli z důvodu "bo", jak by řekl jeden můj známý. Doufám ale, že toho nebude třeba.

A ještě by se možná nabízela otázka, proč jsem nazval blog pravděpodobně smyšleným latinismem "Desirabilia". Inu, na to nyní neodpovím, ale během nejpozději pár měsíců by se zde právě k tématu "desirabílií" měl objevit článek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nebojte se komentovat články i když jsou staré! Píšu většinou o tématech, jejichž aktualita s časem neubývá.
Kdo máte mail u seznamu, použijte pro vložení komentáře volbu OpenID. Je to velmi jednoduché, viz zde: http://napoveda.seznam.cz/cz/jak-pouzit-seznam-openid.html.